Érdekességek, újdonságok, tudnivalók a varrás és a textilek világából

Így készül a hernyóselyem
07
Ápr

Néhány évvel ezelőtt abban a szerencsében volt részem, hogy egy törökországi manufaktúrában élőben követhettem végig azt a folyamatot, melynek során a selyemlepke hernyójából, a legcsodálatosabb, legfinomabb kelme keletkezik. Ezt az élményt szeretném most megosztani veletek. Tartsatok hát velem! :)

A hernyóselyemről röviden.

A selyem az egyik legkedveltebb ruházati alapanyag, a hernyóselyem pedig a mai napig nem csak a szépség és nőiesség, de számos kultúrában a gazdagság jelképe is.  Nem véletlenül, aki találkozott már vele akár kész termék, akár méteráru formájában, láthatta, hogy az ára bizony vetekszik az aranyéval. Történelem alakító szerepe is elvitathatalan, gondoljunk az Ázsiát Európával összekötő selyemútra, vagy arra a két szerzetesre, akik Juszticiánus császár megbízásából egy banbuszbotba rejtve csempésztek néhány selyemhernyót és selyemgubót Bizáncba. 

Divat vagy stílus?

Segíts kérlek! Mi áll jól nekem?”

Ezzel a kétségbeesett kérdéssel keresett meg egyik vásárlónk a minap. Amiben jól érzed magad!- vágtam volna rá egyből, de rá kellett jönnöm, a kérdés nem is olyan egyszerű. Számos szempontot kell mérlegelnünk amikor ruhatárunkat állítjuk össze. 

A Burda szabásminták használata és kimásolása
18
Júl

Legyél akár kezdő varrónő, akár már gyakorlott varró, biztosan találkoztál már a Burda szabásmintákkal.

A cikkben elsősorban a kezdőknek szeretnénk segítséget nyújtani abban, hogy milyen lehetőségek vannak arra, hogy  könnyen, gyorsan megfizethető áron jussál szabásmintához, illetve, hogy hogyan is kell használni azokat. Ebben a cikkben két lehetőséget mutatunk be részletesen, a Burda magazinból való kimásolást, és ez előre csomagolt, kész Burda szabásminták használatát. 

De kezdjük is az elején!

A legjobb virágmintás nyári ruha: inspiráció és hogyan készítsd el?
12
Júl

Az előző cikkünkben már megnéztük, hogyan tudsz te is a régi ruháidból újakat varázsolni (érdemes elolvasni, ha kihagytad volna, szuper tippeket adtunk benne). Most pedig, a nyári szezonra való tekintettel olyan virágmintás nyári ruhát mutatunk neked, amit kezdő, szárnyait éppen csak bontogató hobbi varrók is elkészíthetnek.

Először különböző inspirációkat mutatunk, majd azt is megtudhatod, hogyan készíthetsz könnyedén egy lenge, nyári ruhát.

Nézzük is meg, milyen szuper virágmintás nyári ruhák vannak!

Könnyű, nyári DIY ruha ötletek, a régi ruhák újrahasznosításához
21
Jún

Mielőtt még elindul a bevásárlóközpontba egyúj új nyári ruháért, érdemes egy kósza pillantást vetni a szekrényed hátuljában heverő ruhadarabokra. Lehet, hogy most már nem hordod őket (nem elég divatosak, szakadtak vagy esetleg kinőtted/kifogytad őket), mégsem szabad őket hagynod kárba veszni.

Az alábbiakban 6 kreatív ötletet gyűjtöttünk össze, hogyan újíthatod fel a régi ruháidat.

Kalauz a magyaros minták világában
17
Jún

Külföldön és itthon is, egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a hagyományos, magyar motívumokkal tarkított ruhák. A virágmintás darabokat több hollywoodi színésznő is viselte, például Emma Watson, vagy Nicole Kidman. 

Jelenlegi cikkünkben bevezetünk a magyaros minták világába, hiszen nem csak matyó ruhákból áll a világ; ennél sokkal sokoldalúbb.

Bam! Pow! Avagy dekorációs és egyéb ötletek képregény rajongóknak
18
Máj

Rengeteg felnőtt és gyermek van, aki egész egyszerűen rajong a képregényekért - és most nem csak a Marvel vagy a DC univerzumra gondolunk. A képregényben pedig, mint DIY ötletben rengeteg potenciál van. 

A cikkben épp ezért olyan ötleteket gyűjtöttünk össze, aminek minden képregényrajongó örülni fog. 

12
Máj

Az előző cikkünkben górcső alá vettük a 60-as, 70-es évek retro ruhakölteményeit. (Ha érdekel a korszak, mindenképp olvasd el cikkünket a linkre kattintva.)

Most pedig az időgépünkkel elérkeztünk a 80-as, 90-es évekbe, amikor dübörgött a rock és a pop, miközben a világ éppen kifordult a sarkából. De milyen volt a világ és a divat az összeomló Szovjetunió árnyékában? 

Mi mindenre használható a molinó (nyersvászon)?
25
Ápr

A nyers vászon méteráru ugyan nem tipikusan ruházati célokra használatos anyag, azonban ha jól tudsz vele bánni, igazán tartós, és különleges ruhakölteményeket készíthetsz belőle. 

A cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, amiket a molinóról minden kezdő (hobbi) varrónőnek tudni érdemes.

20
Ápr

Biztosan te is érezted már, hogy a Pinterestet vagy az Instagramot görgetve mintha visszarepülnél az időben. Ez nem véletlen, ugyanis a divat, általánosságban véve, 30 éves ciklusonként újra és újra visszahoz egy-egy divatirányzatot.

Pattanjunk is be az időgépbe, és repüljünk vissza, egyenesen a '60 évekbe!

Az öltözködésről, röviden
10
Jún

Vajon meddig kell visszamennünk az időben, hogy lássuk az első öltözék megjelenését? Valószínűleg egészen az őskorig. Az ősember – bár ezt még nem nevezhetjük ruházkodásnak – két okból aggatott magára különböző bőröket, szőrméket. Először is azért, hogy a testét védje. Másodszor azért, hogy ékesítse magát! Hogy mi késztette őket erre? Ki tudja...

A divat nagyasszonyai 3. rész
06
Máj

Rotschild Klára, a divat magyar nagyasszonya

„A Rotschild ruha a mindenkori divat kissé konzervatív, inkább elegáns, dámás, kortalan stílusát képviselte. (...) fő erényeiként kiemelhetők a józanság, a kifinomultság, a hordhatóság és az elegancia..."

A divat nagyasszonyai 2. rész
14
Ápr

Coco Chanel

Gabrielle Chanel 1883 nyarán Saumur-ben látott napvilágot. Édesapja Albert Chanel vándorkereskedő, édesanyja Jeanne Devolle varrónőként dolgozott, így meglehetősen szerény körülmények között nevelték gyermekeiket...

A divat nagyasszonyai 1. rész
14
Ápr

Aenne Burda, a divat német nagyasszonya

Annak ellenére, hogy a németek "a divat császárnőjének" nevezték, nem sok közös vonást mutatott kortárs kollégáival, akik a csúcsdivatot kizárólag a gazdagok számára készítették, míg Aenne Burda egy olcsó és sikk divatot kínált, melyet mindenki meg tudott fizetni.

Miért pont Ezredév?
09
Okt

Sokan kérdezték már tőlünk, hogy honnét az elnevezés, miért pont Ezredév? A válasz, mint általában, most is nagyon egyszerű...

Milyen anyagot válassz? Segítünk!
16
Dec

Méteráru vásárlásakor rendkívül fontos, hogy tudjuk, melyik ruha anyagnak mi a neve, milyen kezelési és viselési tulajdonságokkal rendelkezik, mi készíthető belőle. Ebben szeretne segíteni az alábbi táblázat, melyben megtalálható számos textília és ruha anyag jellemzőinek leírása. A leírást folymatosan bővítjük, és örömmel fogadjuk, ha Ön is segítségünkre van ebben.

Avassam, ne avassam?
16
Dec

Talán a leggyakrabban elhangzó kérdés üzletünkben, hogy kell-e avatni a megvásárolt textíliát. A válasz nem egyértelmű, sok mindent igen, másokat nem. Lássuk hát...

 

 

Egy kis anyagismeret
15
Dec

Napi munkánk során gyakran tapasztaljuk, hogy a vásárlók nagy részének problémát okoz, hogy mi alapján válasszák ki az áhított ruhadarab elkészítéséhez leginkább megfelelő textíliát. Az üzletben történő vásárlás lehetővé teszi a személyes tanácsadást, a webáruház keretei között azonban ezt nem tudjuk megtenni. Ezért szeretnénk megosztani minden kedves látogatónkkal a különböző textíliák viselkedési tulajdonságait és kezelési tanácsokkal elősegíteni, hogy hosszú időn át örülhessenek az elkészült ruhadarabnak.

Textilkresz
05
Máj

Akár készen vesszük ruháinkat, akár varrjuk vagy varratjuk, midannyian azt szeretnénk, hogy azok minél tovább szépek maradjanak. Ehhez elengedhetetlenül fontos, hogy ismerjük és betartsuk a kezelési útmutató utasításait.

 

 

Alapanyagok nevének betüjelei
19
Dec

Oldalunkon a textíliák anyagösszetételét minden esetben magyarul, rövidítés nélkül tüntetjük fel. Vásárlásaitok során azonban sokszor találkozhattok különböző rövidítésekkel a cimkéken, melyeknek használata a világ számos országában megengedett, így hasznos lehet ha ismertek néhányat a leggyakrabban előfordulók  közül. Ebben igyekszünk segítséget nyújtani a következő táblázattal.

Néhány szó az illanó filcről
29
Ápr

Webáruházunkban nem foglalkozunk rövidáru forgalmazással, mégis úgy gondolom, és napi munkahelyi tapasztalataim megerősítenek abban, hogy érdemes néhány szóban tisztába tenni az illanó filcekre vonatkozó ismereteinket. :)

 

Általános tájékoztató a Burda szabásminták használatához
10
Febr

Bár több mint 30 éve Magyarországon van a Burda, sajnos a szabásminta csomagok még mindig nem tartalmaznak magyar nyelvű leírást. Ennek pótlására készült ez a tájékoztató, mely általános tudnivalókat tartalmaz, és valamennyi Burda szabásminta csomaghoz használható. Reméljük segítségére lesz azoknak, akik még csak most ismerkednek ezzel a sokunk által kedvelt lehetőséggel, hiszen nagyon sok időt és fáradtságot takaríthatunk meg általa.