Érdekességek, újdonságok, tudnivalók a varrás és a textilek világából

Retro ruhastílusok a 80-as, 90-es évekből 2. rész

Ekker Kata
Ekker Kata
2022.05.12 15:12
Retro ruhastílusok a 80-as, 90-es évekből 2. rész

Az előző cikkünkben górcső alá vettük a 60-as, 70-es évek retro ruhakölteményeit. (Ha érdekel a korszak, mindenképp olvasd el cikkünket a linkre kattintva.)

Most pedig az időgépünkkel elérkeztünk a 80-as, 90-es évekbe, amikor dübörgött a rock és a pop, miközben a világ éppen kifordult a sarkából. De milyen volt a világ és a divat az összeomló Szovjetunió árnyékában? 

Az 1980-as évek divatja

A '80-as évek elején az emberek talán még nem is sejtették, milyen korszakváltó évtized vár rájuk. Nézzük is meg az eseményeket egy-egy rövid mondatban, hiszen ahogy korábban is láthattad, a történelem folyása mindig rendkívül nagy hatással van az akkori divatra. 

 

 • Megjelent az első PC, 
 • fegyverkezési verseny indul a Szovjetunió és az USA között, 
 • megtartották az első, valóban nagyszabású koncertet, a Live Aidet az afrikai éhezőkért,
 • felrobbant a  Challenger űrhajó,
 • '86-ban történt a világhírű Csernobili atomkatasztrófa,
 • vérengzés folyik a Távol-Keleten és Kínában, 
 • miközben az évtized végére széthullott a Szovjetunió, így Magyarországon is elérkezik a rendszerváltás. Ezzel szinte egyidőben lebontják a berlini falat, valamint a szomszédunkban, Romániában megdöntik a diktátor,  Nicolae Ceaușescu rémuralmát. 

Hej, azok a 80-as évek…

Rendkívül izgalmas korszak volt tehát, még izgalmasabb ruhákkal, hiszen ha ránézünk a főképp nyugati, 80-as évekbeli divatra, a "nagy" és a "csillogó" szavak jutnak először eszünkbe. 

Ez az évtized pedig pont erről szólt: a pénzről, és annak hajhászásáról. 

Előtérbe kerültek a márkajelzések, és a populárisabb darabok, valamint - talán először a hosszú évek során - nem a fiatalok diktálták a divatot, hanem a neves, olykor idősebb tervezők. 

A hatalmas ruhákat vibráló, olykor sokszor össze nem illő színkavalkád jellemezte, melyhez kellően sok sminket is használtak - nemcsak a nők, de néha a férfiak is. 

 

Szintén a 80-as évek jellemzője a feltupírozott haj, a nagyméretű, harsány ékszer kiegészítők, a válltömés, illetve a nagy hajgumik. A nők körében ráadásul igazi fitnesz-őrület is tombolt: az utcát beborították a leggingsek, a lábszárvédők és a hajpántok. 

Eltűnt tehát a 70-es évekre jellemző hippi-divat, és a sporté lett a főszerep; a férfiaknál is. Itt általános viselet lett a trikó, a V-nyakú póló, népszerűek voltak a velúrból készült pólók, és a sportmezek.

Nagy hatása volt a divatra az olyan rock-és pop-ikonoknak, mint Madonna, Michael Jackson, vagy épp Freddie Mercury. Mindezek mellett a sorozatokból is egyre több mintát kezdtek átvenni az emberek: mindenki úgy akart öltözni, mint Magnum, vagy a Miami Vice-ban látott figurák. 

Magyarországon, talán a változás szelét érezve, a fiatalok egyre merészebben, bátrabban öltözködtek. Megjelent a punk-, és a diszkózenék, valamint a keményebb rockzenék. A férfiak körében rendkívül népszerű lett a csőszárú farmer, és úgy unblock a farmerból készült anyagok: az ing, a dzseki, illetve a táska. 

A nők körében hódított a dauerolt és/vagy a szőke haj, a feltűnő, neon színű ruhák, a kötött lábszárvédők. A hazai divatminta tehát egyre inkább közeledett a nemzetközi trendekhez - ami végül a berlini fal leomlásával be is teljesedett. 

90-es évek retro divatja

Az 1990-es évek divatja

A '90-es évek már jóval békésebbek, nyugodtabbak voltak, mint az előző évtizedek, ám izgalom itt is akadt bőven. 

 • Végképp felbomlott a Szovjetunió, amellyel lezárult egy korszak, és egyben véget ért a hidegháború is az USA és Oroszország között. 
 • AIDS-ben meghalt a Queen énekes, Freddie Mercury. 
 • Létrejött az Európai Unió. 
 • Az internet kezdett elterjedni. 
 • Klónozzák az első állatot, Dollyt. 
 • Életbe lép a schengeni egyezmény Európa határain belül. 
 • A DVD szépen lassan kiszorítja az addig piacvezető VSH-t, az MC-kazettákat pedig a CD-k. 
 • Autóbalesetben elhunyt Diana hercegnő Párizsban, akit egy egész világ gyászol. 
 • Év végén, hazánk szomszédságában pedig kitört Délszláv háború.

A 90-es éveket a rock és filmek uralták

Ha a 90-es évek divatjára gondolunk, egyből a Nirvana frontembere, Kurt Cobain ugrik be, aki végképp feltette a (túlméretes) flanelinget a divat térképére. Ezenkívül rendkívül nagy hatást gyakorolt a divatra a Guns'n Roses nevű zenekar is, élen a cilinderes kalapot viselő, gitáros Slash-sel és az öntörvényű fenegyerekkel, a frontember Axl Rose-zal. 

A hip-hop begyűrűzött a mindennapokba, így a férfiak körében hódított a bő farmernadrág, és a halásznadrág, valamint a hátracsapott baseball sapka. 

Ezenkívül a Backstreet Boys hatására megjelentek Nick Carter-féle, semmihez sem hasonlítható hajviseletek és a hosszú nyakú felsők. A túlméretezett öltönyök és ruhák szintén nagyot mentek - és most emlékezzünk vissza opálos szemekkel a Jóbarátok szereplőire. 

Az öltöny-sportcipő kombináció szintén teljesen elfogadott volt, ugyanakkor divatba jött a tornacipő is.

A már előbb említett Nick Carter-féle függöny frizura mellett a férfiaknál hódított a bundes haj is. 

A nők esetében a divat alfája és omegája az évtized vége felé Szex és New York volt, mindenki Rachel akart lenni. (Korábban pedig ugyancsak Rachel, a már említett Jóbarátokból.)

Népszerű volt a piercing, a csőtop, az atléta felső, valamint a Martens-bakancs. Szintén nagyon menőnek számított a világítós cipő. Már a nők is viseltek inget, farmernadrágot (leginkább a kantáros nadrág hódított akkoriban). 

Igazi divatikon volt a nők számára a tragikus körülmények között elhunyt Diana hercegnő, valamint a Spice Girls tagjai. 

Hiba lenne kihagyni az 90-es évek végének egyik legnagyobb durranását, a Mátrixot, aminek a bemutatója után egy egész világ mászkált földig érő kabátban, és téglalap alakú napszemüvegben.

Mivel, ahogy korábban is írtuk, a divat mindig vissza-visszatalál egy régi irányzathoz, kíváncsiak vagyunk, mi lesz a következő nagy dobás. 

Ha te is szeretnéd kialakítani a saját magad által készített, 80-as, 90-es évekbeli ruhatáradat, nézd meg a webshopunkat, ahol rengeteg méterárut találhatsz!