Érdekességek, újdonságok, tudnivalók a varrás és a textilek világából

Retro ruhastílusok a 60-as, 70-es évekből 1. rész

Ekker Kata
Ekker Kata
2022.04.20 10:08
Retro ruhastílusok a 60-as, 70-es évekből 1. rész

Biztosan te is érezted már, hogy a Pinterestet vagy az Instagramot görgetve mintha visszarepülnél az időben. Ez nem véletlen, ugyanis a divat, általánosságban véve, 30 éves ciklusonként újra és újra visszahoz egy-egy divatirányzatot.

Pattanjunk is be az időgépbe, és repüljünk vissza, egyenesen a '60 évekbe!

Biztosan te is érezted már, hogy a Pinterestet vagy az Instagramot görgetve mintha visszarepülnél az időben. Ez nem véletlen, ugyanis a divat, általánosságban véve, 30 éves ciklusonként újra és újra visszahoz egy-egy divatirányzatot.

Míg a '60-as és '70-es éveket a '90-es és '00-as években gondolták újra a tervezők, most, 2022-ben pedig a '90-es évek van terítéken. Érdemes tehát mélyebben is megismerni ezt az izgalmas korszakot. 

Pattanjunk is be az időgépbe, és repüljünk vissza, egyenesen a '60 évekbe!

Az 1960-as évek divatja

A '60-as évek történelmileg rendkívül izgalmas évtized volt, ami rányomta a bélyegét az akkori divatra. 

1960-ban tört ki a vietnámi háború, megkezdődött a harc a világűrért, felépült a berlini fal,  meggyilkolták Robert és John F. Kennedyt, Martin Luther Kinget, a világ pedig egyre közelebb sodródott egy lehetséges atomháborúhoz. 

A nukleáris holokauszt árnyékában pedig dübörgött a Beatles, megjelent a hippi-kultúra és vele együtt egy új, szexuális forradalom vette kezdetét. Make love, not war - szólt az akkori szlogen, vagyis "Szeretkezz, ne háborúzz". 

A történelmi események pedig erőteljesen befolyásolták az akkori divatirányzatot: megjelent a trapéznadrág, a miniszoknya, a hímzett blúzok és a színes, egyébként totálisan össze nem passzoló ruhadarabok.

Nagy hatást gyakoroltak az öltözködésre az olyan kultikus személyiségek is, mint John F. Kennedy özvegye, Jackie Kennedy, valamint Elizabeth Taylor. Jackie Kennedynek köszönhetjük az akkoriban divatos női kosztümöt, kalapot, valamint a fekete körömcipőt is; Elizabeth Taylor pedig rajongott a leopárdmintás felsőkért.

A holdraszállás után André Courrège tervező ontotta magából a futurisztikusabbnál futurisztikusabb ruhadarabokat. 

Ugyanakkor a babydoll, a svájci sapka és az  Yves Saint Laurent által megálmodott ruhaköltemények is nagyon népszerűek voltak. 

Szocialista ország lévén Magyarországra sokkal lassabban kúsztak be ezek a divatjegyek. 

Miután Magyarországon véget értek az '56-os események, a '60-as évektől egy viszonylagos konszolidációs időszak következett, ami a divatra is erőteljes hatást gyakorolt. A Kádár-korra jellemző, szürkébb ruhadarabok egyre inkább kikoptak a fiatalok köréből. Előkerültek az első miniszoknyák, a világosabb, vidámabb színek. 

Amit az emberek tudtak, becsempésztek a nyugati országokból. Sokat elmond például, hogy a hatvanas évek legkedveltebb csempészárui a ruhadarabok voltak: például a nejlonharisnya, az orkánkabát és a farmer.

Szükség is volt erre, hiszen a Centrum Áruház (korábban Országos Áruházi Vállalat) csupán konfekciós ruhákat ontott magából, amelyek gyenge minőségű, egyenruhadarabok voltak. 

Természetesen volt lehetőség arra, hogy a tehetősebb vásárlók, persze drágábban, a Grácia Női Ruhaházban és a Dáma Áruházban különlegesebb, legalábbis a konfekciós daraboktól merőben más, eltérő ruhákat vásároljon. 

Nem mehetünk el szó nélkül a Különlegességi Női Ruhaszalon mellett sem, amelyben híres, Rotschild Klára által tervezett darabokat lehetett kapni.

A Clara Rothschild nevével felcímkézett ruhák igazi különlegességnek számítottak, egy cseppnyi párizst varázsolva a fővárosba. A divat nagyasszonyai 3. részében részletesebben is írtunk Rothschild Kláráról, így ha érdekel a 60-as évek divatja, akkor mindenképp olvasd el. 

 

A 60-as évek legnépszerűbb ruhái: 

 • Trapéznadrág
 • Miniszoknya
 • Színes harisnya
 • Leopárd-mintás ruhadarabok
 • Latex és vinyl ruhadarabok
 • Fejkendők
 • Babydoll
 • Női szmoking
 • Svájci sapka
 • Kosztüm kalappal
 • Színes (hippi) ruhadarabok

 

Az 1970-es évek divatja

Az 1970-es évek szintén színes volt történelmileg, habár talán kevésbé izgalmas, mint a '60-as évek. 

Az évtized elején még tartott a vietnámi háború, olajválság ütötte fel a fejét, tovább dübörgött az űrprogram, ugyanakkor enyhült a hidegháborús nyomás, habár ez sem jelentett felhőtlen viszonyt az Egyesült Államok és a Szovjetunió között.

Popkulturálisan azonban egy nagyon is színes korszak volt, hiszen a rádióból szólt a Rolling Stones, Pink Floyd, itthon pedig az Omega, a Hungária és a Neoton. Ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy megjelent az első Star Wars-film a mozikban, aminek  szintén jelentős hatása volt a 70-es évek végi divatra.

A '60-as évek vége, egyben a hippi-korszak és a pszichedelikus-divat kezdete volt, ami átgyűrűzött a '70-es évekre is. Az emberek mindinkább el akartak menekülni a valóság elől, ami megmutatkozott a ruhák megjelenésében is. 

Ugyanakkor rendkívül érdekes, hogy talán ez volt az első évtized a divat korszakban, amikor a fő szempont a kényelem és a praktikum volt.

A széles trapéznadrágok, a széles nyakkendő, ing gallér és garbó, valamint a színes, geometriai formák uralták az akkori irányzatot. 

A férfi-női ruhák közötti szakadék egyre kisebb lett: férfiak is hordatk platform-cipőt, valamint nők is viseltek kényelmes, nem testhez simuló farmernadrágot.

A 70-es évek középtől tarolt a diszkóláz: az ABBA, a Bay City Rollers, vagy épp Donna Summer dalai felváltva szóltak a klubokban. A diszkógömb fénycsóvái alatt pedig flitteres nadrágban, dajerolt hajjal, testhezálló színes ruhában táncoltak az emberek. 

Ennek mintegy ellenpólusaként létrejött a lázadó punk-irányzat is. The Ramones, a Sex Pistols, The Clash, csak néhány a nagy nevek közül, amelyek szerves részét képezték az éppen csak kialakuló punk kultúrának. 

Divat szempontjából jellemző a férfiak esetében a felnyírt, tarajos haj, nőknél pedig a színes, összevissza álló hajkoronák. A mintás bőrdzseki, a láncok, a farmer és a bakancs pedig szintén a ruhatár részét képezték. 

Magyarországon szintén jelent volt a diszkó és a punk-kultúra, nagy hatást gyakoroltak az olyan ismert zenekarok, mint az Omega, vagy a Neoton-família. 

A laza esésű midi ruhák, a bőrruha, a rövidnadrág-kosztüm kombó, valamint a pöttyös, kockás mintájú dresszek szintén nagy népszerűségnek örvendtek. 

A 70-es évek legnépszerűbb ruhái: 

 • trapéznadrág
 • bőrből készült ruhadarabok
 • farmernadrág
 • klumpa
 • overall
 • mintás miniszoknya
 • fejkendő

 

Az időutazásunk végére értünk. Azonban tartsatok velünk, hiszen a következő részben bemutatjuk a 80-as, 90-es évek stílusirányzatait is!