Néhány szó az illanó filcekről

Néhány szó az illanó filcről
2020.04.29 10:57
Ekker Kata
Ekker Kata
Néhány szó az illanó filcről

Webáruházunkban nem foglalkozunk rövidáru forgalmazással, mégis úgy gondolom, és napi munkahelyi tapasztalataim megerősítenek abban, hogy érdemes néhány szóban tisztába tenni az illanó filcekre vonatkozó ismereteinket. :)

Háromféle illanási tulajdonságú filcet használnak a varrással foglalkozók: vízben, levegőn és hőre illanót. Ezek közül a levegőre illanó az ami hosszabb idő után illan el, a másik kettő azonnal, amint meleg vasaló, vagy víz éri. :) Ez a tollon is fel van tüntetve, de mi szívesen tájékoztatjuk vásárlóinkat  az üzletben is.

air = levegőn illan,

water = víz hatására illan

heat = hő hatására illan

Problémát a levegőn illanó szokott okozni, hiszen ennek illanási ideje, anyagminőségtől, hőmérséklettől, páratartalomtól függően néhány perctől akár 1 napig is eltarthat.

A vízre illanó akár már egy nedves szivaccsal történő törléstől is eltűnik, de én spriccelőt is szoktam használni a gyors eredmény elérése érdekében. Itt azonban figyelembe kell venni a kelme színtartóssági tulajdonságait.

A hőre illanó filc gőzöléssel, vagy gőz nélküli vasalással azonnal eltüntethető.

TIP: Irószer boltokban kapható radirozható toll is sok esetben használható. Előnye, hogy hosszabb az élettartama, mint az illanófilceknek, hátránya, hogy a radírozás fakíthatja a textíliát. Érdemes kipróbálni.

Azt gondolom, egyik módszer sem jobb vagy rosszabb a másiknál, munkadarab, technológia és izlés dolga ki melyikre esküszik. :)

Élményteli varrogatást kívánok! :)

Webáruház készítés