Néhány szó az illanó filcekről

Néhány szó az illanó filcről

Ekker Kata
Ekker Kata
2020.04.29 10:57
Néhány szó az illanó filcről

Webáruházunkban nem foglalkozunk rövidáru forgalmazással, mégis úgy gondolom, és napi munkahelyi tapasztalataim megerősítenek abban, hogy érdemes néhány szóban tisztába tenni az illanó filcekre vonatkozó ismereteinket. :)

 

Háromféle illanási tulajdonságú filcet használnak a varrással foglalkozók: vízben, levegőn és hőre illanót. Ezek közül a levegőre illanó az ami hosszabb idő után illan el, a másik kettő azonnal, amint meleg vasaló, vagy víz éri. :) Ez a tollon is fel van tüntetve, de mi szívesen tájékoztatjuk vásárlóinkat  az üzletben is.

air = levegőn illan,

water = víz hatására illan

heat = hő hatására illan

Problémát a levegőn illanó szokott okozni, hiszen ennek illanási ideje, anyagminőségtől, hőmérséklettől, páratartalomtól függően néhány perctől akár több napig is eltarthat.

A vízre illanó akár már egy nedves szivaccsal történő törléstől is eltűnik, de én spriccelőt is szoktam használni a gyors eredmény elérése érdekében. Itt azonban figyelembe kell venni a kelme színtartóssági tulajdonságait!

A hőre illanó filc gőzöléssel, vagy gőz nélküli vasalással azonnal eltüntethető.

TIPP: Írószer boltokban kapható radírozható toll is sok esetben használható. Előnye, hogy hosszabb az élettartama, mint az illanófilceknek, hátránya, hogy a radírozás fakíthatja a textíliát. Érdemes kipróbálni.

Azt gondolom, egyik módszer sem jobb vagy rosszabb a másiknál, munkadarab, technológia és izlés dolga ki melyikre esküszik. :)

Élmény teli varrogatást kívánok! :)