Érdekességek, újdonságok, tudnivalók a varrás és a textilek világából

A legjobb virágmintás nyári ruha: inspiráció és hogyan készítsd el?

Ekker Kata
Ekker Kata
2022.07.12 12:07
A legjobb virágmintás nyári ruha: inspiráció és hogyan készítsd el?

Az előző cikkünkben már megnéztük, hogyan tudsz te is a régi ruháidból újakat varázsolni (érdemes elolvasni, ha kihagytad volna, szuper tippeket adtunk benne). Most pedig, a nyári szezonra való tekintettel olyan virágmintás nyári ruhát mutatunk neked, amit kezdő, szárnyait éppen csak bontogató hobbi varrók is elkészíthetnek.

Először különböző inspirációkat mutatunk, majd azt is megtudhatod, hogyan készíthetsz könnyedén egy lenge, nyári ruhát.

Nézzük is meg, milyen szuper virágmintás nyári ruhák vannak!

Bohó virágmintázatú, laza nyári ruha

A pasztelles árnyalatú sötétzöld levelek, a sötét korall színű virágminták, és a mustár sárga tökéletes nyári elegyet alkotnak a törtfehér alapon. A színösszeállítás szinte mindenhez megy, ráadásul ez a laza nyári dressz ideális akár a legnagyobb kánikulában is. 

 

 Lenge, korall színű virágmintás nyári ruha

Forrás: Pinterest

 

Divatos lenge nyári maxi ruha

Ezeket a ruhákat hordhatod a hétköznapokon is, de ha egy különleges alkalomra választod őket, ott is szuperül megállják a helyüket. Tavasz végétől egészen a vénasszonyok nyaráig hordhatod őket. Az itt látható modelek elkészítéséhez azonban szükségeltetik néni gyakorlottság, ezért egy nagyon egyszerű, videós segítséggel rendelkező könnyű, nyári ruhadarab elkészítését mutatjuk meg.

 

 Virágmintás nyári ruha ötletek

Forrás: Pinterest

 

Hogyan készítsd el kezdő hobbi varróként kedvenc nyári ruhádat?

Ha még nagyon csak a szárnyaidat bontogatod, de már jól ismered a szabásmintákat, akkor érdemes először egy papirból szabásmintát készíteni. Így vizualizálni tudod majd a teljes folyamatot.

Szükséged lesz tehát egy 2x1 méteres, mintás alap anyagra (kánikularuhának leginkább a flokont ajánljuk). A ruha csónaknyakú lesz, így mérd le a nyak ívét, de úgy, hogy a fejed kiférjen rajta. Ezt jelöld be a rajzon, vagy pedig a mintán.

Ezután mérd le a derék kerületét és jelöld be a derékhosszt is. Ha például egy 36-os ruhát szeretnél, akkor 70-es derékkerülettel kell számolni, de figyelj arra, hogy ez egy nagyon laza kis nyári ruha lesz, így hagyj rá bőven.

Itt igazából nincs aranyszabály, teljesen rád van bízva a dolog, de egy 15-20 centit simán rászámolhatsz. Persze kell valami, ami összefogja a ruhát; úgyhogy egy-egy gomblyukat tegyél a ruha mindkét oldalára. Ez majd hanyag eleganciával összeráncolja az anyagot a derékrészen.

Ezt követően a csípőrészt is mérd le, szintén adj hozzá egy jó 20-25 centit, hogy biztosan kényelmes legyen a ruha, és kellőképp lenge legyen. A hónalj magasságnál szintén kell ráhagyni kényelmi bőség gyanánt plusz öt centit.

Az anyaggal természetesen színén kell majd dolgoznod (tehát a minta feléd legyen). Vágd szét az anyagot két egyenlő részre, hogy egy téglalapot kapj, majd illeszd össze a két oldalt.

Elsőként a nyak körívét kell kialakítani egy ollóval. Ha ezzel megvagy, tűzd le, hajtsd vissza mellette és varrd össze. Ezután varrd le a vállrészt is. Amikor oldalt varrod, hogy ne látszódjon ki az anyag fonákja, figyelj arra, hogy végig varrd, de csak hónalj magasságig, hiszen kell hely, ahol a kezed kibújtatod.

Gondosan mérd ki a derék-, és csípőméretet is (ezt ugye nem kell még egyszer, csak akkor ha A4-es lapra dolgoztál), és ugyanez igaz az övek lyukainak helyére is. A legjobb, ha krétával jelölöd őket, így a mintán is jól látszik majd, és nem fogod eltéveszteni.

Ahhoz, hogy pontosan tudd követni a fent leírt lépéseket, érdemes megnézni az alábbi videót is. (Ez ugyan nem virágmintás, de nagyon jó nyári fazon, és simán át tudod cserélni az anyagot virágosra, vagy akár egyszínűre, hiszen azokak általában mindkét oldaluk egyforma színű!)

 

Összefoglalás

Bármelyik ruhát is választod; a lényeg hogy neked tetsszen a fazon, és a szín is. Amennyiben saját magad szeretnéd elkészíteni a nyári ruhádat, érdemes megnézni, hogy hányas a ruhaméreted, és az alapján vásárolni, vagy magadnak ekészíteni egy szabásmintát, így a méretekkel biztosan nem lesz probléma.

Lehetőleg válassz minél szellősebb anyagot, hogy a nagy melegben, akár 40 fokban is tudd hordani a kedvenc ruhádat.

Nálunk, az 1000 textilnél most a flokon a sláger, de kínálatunkban megtalálható valamennyi nyári kelme, a hideg hatású jerseytől, a digitális pamutpuplinon át, az elasztikus selyemig. Nézz kürül nálunk!