Érdekességek, újdonságok, tudnivalók a varrás és a textilek világából

Könnyű, nyári DIY ruha ötletek, a régi ruhák újrahasznosításához

Ekker Kata
Ekker Kata
2022.06.21 15:10
Könnyű, nyári DIY ruha ötletek, a régi ruhák újrahasznosításához

Mielőtt még elindul a bevásárlóközpontba egyúj új nyári ruháért, érdemes egy kósza pillantást vetni a szekrényed hátuljában heverő ruhadarabokra. Lehet, hogy most már nem hordod őket (nem elég divatosak, szakadtak vagy esetleg kinőtted/kifogytad őket), mégsem szabad őket hagynod kárba veszni.

Az alábbiakban 6 kreatív ötletet gyűjtöttünk össze, hogyan újíthatod fel a régi ruháidat.

Egy kis kreativitással és ügyességgel ugyanis újjá varázsolhatod őket, és olyan egyedi, nyári DIY ruháid lehetnek, mint senki másnak.

 

#1 Batikolj házilag

A batikolás nem túl nagy ördöngösség, sőt! Egyszerű és mindenki számára könnyen kivitelezhető módja egy póló vagy nadrág redizájnolásának. És a legjobb, hogy el sem lehet rontani, ráadásul olcsó is.

A batikoláshoz csupán egy egyszínű póló kell (először próbálkozz fehérrel), cérna vagy madzag és nagyon minimális kézügyesség. A pólót tehát ezzel a cérnával vagy madzaggal kell megkötözni, és a kötözés helyén az anyag megtartja majd a színét.

Ezután már csak egy textilfestékre van szükség, és kezdődhet is a móka.

A forró vízhez önts egy kis ecetet, és egy kis sót, hogy jobban fixáljon, majd tedd bele a festékanyagot. Ezután keverd el, majd áztasd be a pólót és forrald egy órán keresztül. Néha pedig kevergesd meg.

Ha letelt az egy óra, várd hogy kihűljön, majd olló segítségével vágd szét a cérnát.

 

Tipp: a batikolással egyébként az egyszerű vászontáskáidat is egyedivé teheted, így még jobban feldobhatod a nyári stílusodat.

 Batikolás házilag

 

#2 Ötletes, varrás nélküli haspóló

Ha van otthon egy megunt trikód vagy pólód, nem lesz szükséged arra, hogy külön haspólót vásárolj magadnak. Meg is mutatjuk, hogy alig egy óra alatt milyen szuper darabot készíthetsz magadnak.

Először is, egy ollóval, vágj nagyjából 1-,1,5 centiméter széles csíkokat függőlegesen a ruhadarab aljába. A darabolást folytasd nagyjából a mell alatti magasságig.

A csíkokat ezután nyújtsd meg úgy, hogy hosszában húzogatod őket. Akkor lesz majd jó, ha a szélei pöndörödni kezdenek, így össze tudod majd őket csomózni.

 

Ezután jön a picit fifikánsabb része. Három, egymás mellett lévő szárat tekintve, csomózd össze a két szélső egymáshoz közelebb eső szárait. Ezután a középső részt csomózd össze a mellette lévő kettővel, és így tovább. Ügyelj arra, hogy azonos távolságban legyenek a csomók, és a sorok között X formát alkossanak.

 

Forrás: 3.bp.blogspot.com

Haspóló készítése házilag

 

Az alábbi videóban pedig láthatsz egy másik fazont is, amelyet szintén pofonegyszerű elkészíteni:

#3 Hosszú ing újrahasznosítása

Egy túlméretes ingből vagy a nagymama otthonkájából is készíthetsz magadnak fergeteges nyári ruhát. Nincs más dolgod, mint elővenni a szekrény mélyéről, kisimítani, majd jelölőtűvel bejelölni, mekkorára szeretnéd a hosszát, illetve a szélességét.

Ezt követően egy éles ollóval vágd le a felesleget a ruhadarabról, majd varrd össze a jelölések mentén.

A folyamatról egy videót is találsz, lejjebb:

 

 

#4 Hosszabbítsd meg a miniszoknyádat csipkével

A nyár a miniszoknyák szezonja, azonban biztosan van néhány olyan darab, amit már nem szívesen hordasz. Ezeket felturbózhatod akár csipkével is, ami ugyan nem annyira extravagáns, mint egy miniszoknya, mégis nagyon menő.

Először is terítsd ki a ruha szoknyarészét olyan laposan, amennyire csak tudod, hogy ne gyűrődjön össze.

A csipke felvarrásához húzd össze az összehajtogatott csipke végeit a szoknya oldalán lévő egyik varrással. Ezután tűzd a helyére, és varrd meg. Igen, mindössze ennyi az egész.

Miután a csipkét végig varrtad a szoknya alján, vágd le a felesleget, és tűzd össze a két szélét, ezután pedig varrd össze.

 

Voilá, készen is van a "vadonatúj" csipkés "miniszoknyád".

 Csipkés szoknya készítése házilag

Forrás: http://1.bp.blogspot.com/--RpNHgCWCp4/T-ZBQXJy7pI/AAAAAAAAAW4/h-NuXF7CC28/s400/PicMonkey+Collage2a.jpg