Érdekességek, újdonságok, tudnivalók a varrás és a textilek világából

Mi mindenre használható a molinó (nyersvászon)?

Ekker Kata
Ekker Kata
2022.04.25 14:06
Mi mindenre használható a molinó (nyersvászon)?

A nyers vászon méteráru ugyan nem tipikusan ruházati célokra használatos anyag, azonban ha jól tudsz vele bánni, igazán tartós, és különleges ruhakölteményeket készíthetsz belőle. 

A cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, amiket a molinóról minden kezdő (hobbi) varrónőnek tudni érdemes.

Első körben nézzük is meg, hogy pontosan mi is a molinó, és milyen jellegzetességei vannak.

Mi az a molinó? 

A molinó egy 100%-os pamutból, egészen pontosan a gyapotcserjéből font fonalból készül, épp ezért egy teljesen természetes anyagú textil. Természetes anyagából fakadóan ruhákat is készítenek belőle, azonban, mivel ezzel együtt nagy szakítószilárdsággal is bír, kedvelt alapanyaga a reklámcélú felületeknek. 

A molinó nagy kopásállósággal is rendelkezik, így az élettartama rendkívül hosszú.

Mi készíthető a molinóból?

Nagyon jól festhető és kezelhető anyag, azonban a tervezéskor érdemes odafigyelni arra, hogy mosáskor a méteráru 10%-ot is zsugorodhat. Mindazonáltal rengeteg szuper variáció készíthető belőle, amelyek közül most meg is mutatunk párat.

Megmutatjuk, mit készíthetsz a nyers vászonból!

Hagyományőrző, néptáncos ruhák

A hagyományőrző ruhák egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy magas minőségűek, hosszú élettartamúak legyenek: ennek készítésére pedig a pamutvászon a leginkább alkalmas. 

Készülhetnek belőle 

  • ingek (hosszú-, és rövidujjú ingek, parasztingek, hagyományőrző íjász ingek satöbbi)
  • gatyák (jellemzően bőgatyák - betyárkodáshoz, illetve laza nadrágok)
  • mellények (bocskai és betyár mellének, illetve vitéz mellény)
  • számadó kabátok, menték,
  • és gyermekruhák, kifejezetten alkalmi viseletre.

Ugyanakkor fellépésre szánt néptáncruhák alapanyaga is lehet, hiszen ezeknek a ruháknak a jellegzetessége, hogy bírniuk kell az igénybevételt és a strapát. 

Molinó próbához

Mivel a molinó remekül alakítható, szabható, így az egyedi esküvői ruha készítése esetén gyakori, hogy a tervezők a méretvétel után egy próba anyagból, a molinóból készítik el az esküvői ruha "béta verzióját".

A molinó próba során pedig után tudják igazítani a fazon- és az ujjahosszát, a kivágásokat, valamint pontosítani tudják a szabásvonalakat. Az átalakított próba modell alapján pedig a tervezők már el tudják készíteni a kész esküvői ruhát, egy, a menyasszony által megálmodott anyagból. 

A molinót persze nem csupán esküvői próba ruhákhoz lehet használni, ugyanúgy alkalmazhatóak bármilyen, egyedileg készített alkalmi ruhák próba verziójához is. 

Bevásárlótáska, ballagó tarisznya

Mivel az anyag remekül festhető, alakítható így lényegében bármilyen bevásárlótáska elkészíthető belőle. Magas szakítószilárdsága révén bírja a nehezebb súlyokat is, és rendkívül tartós; ráadásul környezetbarát alternatíva a nejlon táskákkal szemben. 

Az anyagot gyakran kombinálják dekortextillel, amiből a táska külső része készül, belül a béléshez pedig natúr színű molinót használnak.

A ballagó tarisznya pedig lényegében egy emlék, így nem igényel mosást, és különösebben strapabírónak sem kell lenni, gyakran nyers színű vászonból készül, különböző színű zsinórokkal. 

Hogyan kell a molinóval dolgozni? 

 

Mire érdemes odafigyelni, ha molinóval szeretnél dolgozni?

Ahogy feljebb is írtuk, mosás hatására 10%-ot zsugorodhat, így mindenképp avatást igényel, nem forró, legfeljebb negyven fokos vízbe érdemes áztatni, és nem forrázni, mert az tönkreteheti az anyagot. 

A molinó nem kezelhető fehérítővel, ugyanakkor 40 fokon mosható és szárítógépben is szárítható. A tisztítása tetraklór-etilénnel lehetséges, és 150 fokig vasalható. 

Molinó rendelése

Az Ezredév Méteráru webshopjában kétféle molinót rendelhetsz: vékony (120 gramm/méteres) illetve vastag (140 gramm/méteres) változatban, 160 centiméteres szélességben. 

10 méter feletti vásárlás esetén az anyagra 10%-os kedvezményt biztosítunk.

Ha pedig bármilyen kérdésed van a molinóval vagy más termékkel kapcsolatban, bátran vedd fel velünk a kapcsolatot és segítünk!