Érdekességek, újdonságok, tudnivalók a varrás és a textilek világából

Bam! Pow! Avagy dekorációs és egyéb ötletek képregény rajongóknak

Ekker Kata
Ekker Kata
2022.05.18 09:53
Bam! Pow! Avagy dekorációs és egyéb ötletek képregény rajongóknak

Rengeteg felnőtt és gyermek van, aki egész egyszerűen rajong a képregényekért - és most nem csak a Marvel vagy a DC univerzumra gondolunk. A képregényben pedig, mint DIY ötletben rengeteg potenciál van. 

A cikkben épp ezért olyan ötleteket gyűjtöttünk össze, aminek minden képregényrajongó örülni fog. 

#1 Képregény decoupage a falra és a székekre

A decoupage (a köznyelvben dekupázs) technika igen elterjedt, az előnye pedig hogy nem kell hozzá kézügyesség és gyakorlat sem. Egyszerűen vásárolj olyan szalvétát, amin a gyermeked kedvenc szuperhőse látható, vágd körbe, illeszd a falra, majd ceruzával halványan rajzold körbe. 

Miután ezzel megvagy, a felületet vékonyan kend be dekupázs ragasztóval, és tedd a szalvétát a falra, majd óvatosan simogasd le, például egy szivaccsal belülről kifelé haladva. Kenj rá még egy kis ragasztót és már készen is vagy!

Tipp: a dekupázs módszerrel tányérokat és poharakat, sőt akár textilt vagy bútorokat is lehet díszíteni. Ha bútort fedsz be, érdemes lakkozni, hogy tartósabb maradjon a munkát, amennyiben pedig textilt, felülről is ragasztózd le, és a selyempapír vagy szalvéta között vasald át. Ebben az esetben természetesen nincs szükség lakkozásra. 

 

#2 Szuperhős matricák a falra

Ha nem szeretnél dekupázzsal bíbelődni, egy egyszerű falmatricával is feldobhatod a szobát — ezt bármelyik webshopban, vagy matrica boltban be tudod szerezni. 

Képregényes párnahuzat készítése

 

#3 Képregény párnahuzatok

A párnahuzat varrása nem egy nagy ördöngösség (de hiszen úgyis tudod), nagyjából negyed óra alatt megvarrhatod a gyermeked új "kedvenc párnáját". 

 

Tipp: ha képregény huzatot szeretnél, nálunk megtalálod a hozzá szükséges alapanyagot. 

 

De menjünk is tovább, és nézzük meg, hogyan lehet egyszerűen huzatot varrni!

Az anyagszükséglet kiszámolásához először is szükséged lesz a béléspárnára. Mérd le, milyen magas, ehhez pedig adj hozzá 2x5 cm-t  a szegés, valamint 2x1 cm-t a varrás szélességéhez. 

A szélességet úgy érdemes kiszámolni, hogy a bélés szélességét meg kell szorozni kettővel, valamint hozzáadni 2x5 cm a szegés, 2x2 cm-t az elhajtás, 2x10 cm-t pedig a rálapolás miatt. 

Például egy 40x60 cm-es párnahuzat anyagszükséglete 52x154 cm. 

Induljunk is ki tehát ebből a méretből - ami ugye téglalap alakú. Ebben az esetben a két rövidebb oldalt duplán hajtsd be, vasald le, valamint tűzd is le. Az alapanyagot lapold össze úgy, 10 centiméteres átfedés legyen a két szél között, az éleket pedig rögzítsd gombostűvel, majd 1 cm szélesen varrd össze. 

Fordítsd ki, nyomkodd ki a sarkait majd vasald le. A széltől 5 centire jelöl ki egy tűzésvonalat és tűzd körbe. 

Voilá, készen is van a képregényes szuper párna!

 

#4 Képregény függöny 

Képregényes méterárunkból nemcsak remek párnahuzatot, de szuper függönyt is készíthetsz. 

Függöny varrása előtt alapszabály, hogy avasd be az anyagot. Ezután mérd le a hosszát (karnistól kell mérni), majd hagyj rá nagyjából 10 centit a visszahajtások miatt. 

Miután a méréssel megvagy, szabóollóval vágd méretre az anyagot, majd hajtsd vissza duplán az anyagot 2x1 cm-t és tűzd le gombostűvel. Ez azért fontos, mert dupla hajtás nélkül az anyag fesleni kezd. 

Ezután jön a varrás! Ahogyan vezeted az anyagot, folyamatosan szedd ki a gombostűket, és figyelj arra, a függöny alját, valamint a tetejét is beszegd. A tetejére pedig, ahová ugye a karnis is kerül a felhajtás legalább 5 centiméteres legyen. 

A képregényes függöny igazi dísze lesz a szobának! 

 

#5 Képregényes asztali futó

Nem csak a függönyök, díszpárnák dobhatják fel az enteriőrt, de olyan egyszerű dolgok is, mint az asztali futó. A futó ráadásul azért is szuper, mert a varrását kezdők is bátran kipróbálhatják, és szinte garantált a siker. 

De hogyan készíts kétoldalas, képregényes asztali futót? 

Miután lemérted az asztal hosszát, és a lelógást, hagyj rá nagyjából 10 centimétert, majd vágd le szabóollóval. Mivel kétoldali az asztali futó két, ugyanakkora méterárura lesz szükséged. 

Ezt követően színt színre fordítva helyezd őket egymásra, majd teljes hosszuk mentén tűzd meg őket, és csupán a kifordításhoz szükséges nyílást jelöld ki. Miután kész vagy a varrással és kiszedted a gombostűket, vágd le a sarkait, és fordítsd ki az anyagot. 

Ezután varrd körbe a futót a kerülete mentén, és kész is a profi, képregényes asztali futó!

Képregényes méteráru vásárlása az Ezredév webshopjában

A webshopunkban található, képregény mintás textil vászonból függönyt, díszpárnát, asztalterítőt, táskát, hátizsákot de akár pénztárcát is tudsz készíteni, hiszen strapabíró az anyag. 

Most pedig, akciónk keretében, a készlet erejéig, még olcsóbban juthatsz hozzá! 

Felhasznált források: 

https://otthonka.ezalenyeg.hu/divat/parnahuzat-varrasa-15-perc-alatt-7525