Érdekességek, újdonságok, tudnivalók a varrás és a textilek világából

Milyen anyagot válassz? Segítünk!

Ekker Kata
Ekker Kata
2017.12.16 16:05
Milyen anyagot válassz? Segítünk!

Méteráru vásárlásakor rendkívül fontos, hogy tudjuk, melyik ruha anyagnak mi a neve, milyen kezelési és viselési tulajdonságokkal rendelkezik, mi készíthető belőle. Ebben szeretne segíteni az alábbi táblázat, melyben megtalálható számos textília és ruha anyag jellemzőinek leírása. A leírást folymatosan bővítjük, és örömmel fogadjuk, ha Ön is segítségünkre van ebben.

Alpaka: Az egyik legfinomabb gyapjú a világon. Az alpakaszőr melegebb, de könnyebb a juh gyapjánál, és szinte sosem szúrós. Selyem fényű szövet, elsősorban férfiruházat alapanyagaként találkozunk vele.

Angin: 100% pamut. Olyan sűrű szövésű anyag, hogy még a tollnak a kemény, szúrós része is nagyon nehezen tud áthatolni rajta. Épp ezért főleg a párnák, takarók belsejében találjuk meg az angin. Ebbe teszik a tömőanyagot.

Baby-soft/wellsoft/Pile polár: 100% PE (poliester). A mai technológiának köszönhetően ezek az anyagok nagyon finom puhák és bőrrel érintkezve is nagyon kellemesek. A vizet egyáltalán nem szívják, beavatni nem kell őket. Vasalni nem szabad őket, mert megolvadhatnak, mivel 100% poliészterből készülnek. A baby-soft tulajdonképpen a well-softnak a selymesebb fajtája, de mindkét anyag nagyon kellemes tapintású. Felszabdalásnál a vágott szélei nagyon erősen szöszölni fognak, de ha varrás előtt kirázzuk a kertben erősen, akkor már utána jó lesz. Elég „lockolni” is a széleit, de beszegni is lehet, vagy szatén szalaggal eldolgozni. Ajánljuk: meleg köntösnek, takarónak, kutya vagy cica fekhelynek. 

Pihe-puha lágyságának köszönhetően az egyik legkedveltebb babatakaró anyag. Könnyen kezelhető, mosható, gyorsan száradó, jellegében a műszőrméhez hasonlító kötött-hurkolt kelme. puhaságának köszönhetőan, felveszi a test formáját, ezáltal rendkívül kellemes érzetet biztosít a babának. Kismamák megfigyelték, hogy már az egészen kicsi gyerekek is szívesen bújnak a belőle készült tárgyakhoz, takarókhoz.

Változtos színes mintás és egyszínű változata egyaránt ismert és kedvelt vásárlóink körében.

Ballon: Puplinszerű, de durvább, vastagabb szálú cérnából készült pamutszövet. Néhány fajtája 100% PE, azokat is ballonnak hívják. Gyakran impregnált. Könnyű kabátok (ballonkabát), esőkabátok, ruhák, nadrágok készíthetők belőle.

Bársony/ tükörbársony/francia bársony: A bársonynak a legdrágább változata selyemből készül. Luxuscikk mostanság. Készülhet még pamutból, gyapjúból vagy szintetikus anyagokból is. Amit spandex-szel kevernek, azok rugalmasak. Sűrű, nehéz esésű anyag. A tükörbársony az a bársonynak egy fajtája. Nagyon szépen visszatükrözi a fényt a hullámoknál, gyűrődéseknél. Nagyon elegáns, előkelő viselet.

Bébiplüss: A csecsemőruházat nélkülözhetetlen alapanyaga. Rugalmas, puha, sokrétűen használható anyag. Rugdalózók, nadrágok, felsők, sapkák, takarók, babajátékok készítésére alkalmas.

Damaszt: 100%-ban pamut alapanyagból, Jacquard szövéssel készült, nagy szakítószilárdsággal rendelkező konyhai asztalnemű. Felhasználás: Szállodai ill. lakossági asztalnemű, szalvéta, székszoknya alapanyagként. Jellemzői: jó nedvszívóképesség, jól fehéríthető, 90C°-on mosható.

Düftin: Pamutból készült, bársonyos felületű vetülékatlasz szövet. A bársonyos felületet, bolyhozással, keféléssel, nyírással érik el. Melegségénél fogva kedvelt téli ruhaanyag. Főképp nadrágok, kabátok, ruhák készítésére ajánlott. 

Düsessz (fűző szatén): Az egyik legkedveltebb alapanyaga az esküvői és elegáns báli ruháknak. Sima, kissé matt felülete van, tartóssága, vastagsága és gyűrődésmentessége pedig mind a ruha viselőjének kedveznek. Gyönyörű esése, díszíthetősége (strassz, csipke) miatt főleg fűzőket és menyasszonyi ruhákat készítenek belőle.

Farmer: Láncsávoly kötésű, kopásálló pamutszövet. Eredetileg fonalban festett, létezik rugalmas változata is. Nagyon jó alapanyag kabátokhoz, nadrágokhoz, ruhákhoz, szoknyákhoz. Több színben is gyártják mostanság.

Filc: Lehet gyapjú vagy szintetikus alapanyagú, ez utóbbi olcsóbb. A szintetikus filc az úgynevezett polyfilc. A polyfilc vékonyabb, így akár kézzel is könnyebben varrható, de ugyanúgy ragasztani is lehet. A filc nagyon kedvelt alapanyaga sokféle kreatív technikának. Főként játékokat, falvédőt, gyerekszobai kiegészítőket  dekorációkat készíthetünk belőle. A polyfilcet mostanság kártya asztalokra is előszeretettel viszik.

Flanell: 100% pamut. Vászon vagy sávolykötésű, gyakran színes fonalból készített, könnyű vagy közepesen nehéz szövet, melynek egyik vagy mindkét oldala bolyhozott. Kellemes tapintású, nagyon finom anyag. Ágynemű, ing, blúz készíthető belőle. A gyerekek is szeretik, mert finom puha és meleg.

Flokon: Vékony (rendszerint nyomott) pamutszövet, vászonkötésű. Női ruhák, blúzok, tunikák, nyári nadrágok készítésére ajánlott. 30 fokon mosható, avatandó!

Frottír: Pamutból készült, lágy, hurkos felületű szövet.   A frottírszövet színoldalán, de többnyire mindkét oldalán sűrűn elhelyezkedő fonalhurkok találhatók, amelyek kiemelkednek a szövet síkjából. Gyakran eltérő színű fonallal mintázzák a sima alapszövet motívum szerint váltakozik a hurkos felülettel. Vannak színes mintájú frottírszövetek is. A frottírszövetnek jó nedvszívó és dörzsölő hatása van. Fürdőlepedőt, törölközőt, mosdókesztyűt , játékfigurákat készítenek belőle.

Futter: Olyan pamutszövet, melynél a kötés bélésfonal hozzáadásával készült, mely az anyag fonák oldalán van vezetve. Ezért sokszor bélfonalas kelmeként emlegetik. Belső, hurkolt oldala jó nedvszívó, ezért elsősorban sportruházat gyártásához használják. A hozzáadott fonal a kelme formatartóságát is növeli.

Juta: Az emberek évszázadok óta használtak jutaszálat durva ruhák és kötelek készítésére, de az idő múlásával a helyzet megváltozott. A feltörekvő új technológiák lehetővé tették a jutából előállított termékek köre kibővítését több százféle árucikkre. Ide tartoznak a táska csomagolása, kötelek, tapéta, linóleum, szőnyeg. A legjobb fajták szövet, gömbös juta szőnyegek gyártására használatosak.

Karton: Közepes finomságú fonalakból, vászonkötéssel szőtt, keményített, nyomott mintás pamutszövet. Általában 100% pamut. Speciális fajtája a jellegzetes kék-fehér színű kékfestő vászon. Ágynemű, falvédő, foltvarrással készített takarók, nyári ruhák, szoknyák készítésére alkalmas. Azokat az anyagokat hívjuk kartonnak vagy kartonosnak, amik kicsit merevebbek, amit főleg a sok minta okoz az anyagon. A merevség mosás után puhul.

Kevert szálas dekortextil/lakástextil: 60% pamut, 40% poliester, vagy 50% pamut, 50% poliester, de ettől eltérő is lehet az anyagösszetétele ezeknek a szinte munkaruhavászon vastagságú és erősségű lakástextileknek. Mivel kevert szálasok, ezért nem igényelnek olyan erős vasalást, szépen kirúgják magukat, valamint a zsugorodási arányuk is csak 3-5% a pamuttartalom függvényében. Ajánljuk sötétítő függönynek, bútorkárpitnak vagy levehető huzatnak, textil táskának, falvédőnek, díszpárnának, szivacs huzatnak, abrosznak és még sok más célra is ezeket a remek anyagokat.

Kötött kelmék:  Rugalmas, nagy nyúlású, jó légáteresztő anyagok. Ezek a kelmék laza szerkezetűek, hajlékonyak, jól simulnak a testhez. Többféle kötésmóddal készülhetnek, ami miatt az anyagok tulajdonságai némileg eltérnek egymástól. Alapanyaguk is változatos, pamut, poliészter, poliamid, len vagy ezek keverékei lehetnek. A körkötött (csőkötöttnek is nevezik) kelmék gyűjtőneve a dzsörzé (angolul írva: jersey). Pólók, felsők, szabadidőruhák, bodyk, fehérneműk alapanyaga. Pamut jersey nevén ismertek a póló és ruha anyagok.

Krepp: 100% pamut. Különleges nyomási eljárással gyártott pamutszövet. A pamut tömény nátronlúg hatására erősen duzzad, zsugorodik. Ha a nátronlúgot nem a teljes szövetfelületre viszik fel, csak helyenként, akkor csak a lúggal kezelt felületen zsugorodik, így a felület fodros, krepphatású lesz. Létezik úgynevezett kérges, hólyagos vagy fodros krepp. Mintázatától függően ágynemű, ruha, blúz, ing készülhet belőle.

Lamé: 100% PE. Fényes, elasztikus, nem áttetsző anyag. Létezik arany, ezüst és még rengeteg színváltozata is. Fellépő ruhákat, dekorációt szoktak készíteni belőle. A vágott szélei egy kissé bekunkorodnak, de nem is bomlik egyáltalán, így ha csak dekorációnak használjuk, akkor el sem kell szegni.

Lenvászon: Többnyire vászonkötésű, pasztell színekre festett szövetanyag. Nagy szilárdságú, kis nyúlású, jó nedvszívó képességű, jól mosható, főzhető anyagok. Hátrányos tulajdonságuk, hogy gyűrődésre hajlamosak, és nedvesség hatására, főleg első kezeléskor zsugorodnak. Emiatt a lenvászon anyagokat mindig avassuk be szabás előtt! Nyári ruhák, szoknyák, nadrágok, ingek, blúzok is készíthetők belőle. 

Molinó: 100% pamut. Natúr hatású, számos célra használható anyag. Felhasználás: dekorációs, ruházati, kárpitos célokra (pl. a bútorok aljára, hátoldalára is ezt az anyagok szokták tűzni), népviseletek kedvelt alapanyaga. Mivel pamut, így jól a szita,- és transzfernyomást is.

Munkaruhavászon: Lehet 100% pamut és kevert szálas szövet is. Erős, nagyon sűrű szövésű, strapabíró anyag. Sávolyos kötésű (barázdás). Munkaruházat készítésére, vagy babzsák fotelnek is ajánljuk.

Muszlin: 100% PE. Nem gyűrődő, áttetsző, finom esésű, lágy anyag. Vágni és szakítani is lehet szabás során, ugyanis száliránynak megfelelően szakad. Felső, könnyű szoknyának, dekorációnak szokták vinni. Itt kell megjegyezni, hogy néhány évtizeddel ezelőtt a legfinomabb hernyóselymet nevezték muszlinnak.

Műbőr/Textilbőr: Gyakran összekeverik a műbőr és a textilbőr elnevezést. A műbőr tulajdonképpen "műanyagból készül". Egy textilrétegre poliuretán vagy PVC réteget visznek fel. Van, hogy ezt a műanyag réteget csak egy fóliára viszik fel és szilárdulás után a fóliaréteget alulról eltávolítják. Ilyenkor hordozó nélküli műbőrről beszélünk. A műbőr előnye, hogy rendkívül tartós, a kopást is jobban bírja, mint a textilbőr, de nem lélegzik és például ülőgarnitúrán a bőrrel érintkezve tapad és beizzadhatunk rajta. A textilbőr valódi bőr-reszelék, amit felragasztanak és préselnek egy textil hordozórétegre. Ennek előnye, hogy szellőzik és természetes hatása, tapintása van.

Műszőrme: Nagyon magas száltakarójú szövet vagy kötött kelme. Nyersanyaga lehet gyapjú, alpakka, poliészter, poliamid, viszkóz. Sokféle alapanyag, gyártási mód, szálmagasság,  felületi kidolgozás, szín és mintázat létezik ami nagy választékot biztosít. Kabátbélés, szőrme gallér vagy kabát, játékfigurák készíthetők belőle.

Nehézselyem: 100% poliészter. Sűrű, kellemes tapintású, matt felületű, nehéz esésű anyag. Ruhákat, köpenyeket, jelmezeket szoktak készíteni belőle. Nincs műszálas hatása, mert kellemes, lágyabb tapintású és nem fénylik, mint a szatén. Vasalni egyáltalán nem szükséges, mert szépen kirúgja magát. Varrni is könnyű, mert nem csúszik el egymáson a két felület.

Organza: 100% PE. Sűrű szövésű, áttetsző, kicsit keményebb anyag. Leggyakrabban alkalmi ruhákhoz, vagy függönynek használják.

Pafix: vetülékbefektetéssel készült (Raschel), blúzok, blézerek, zakók, kabátok tartásjavítására, kierősítésére használható szövött, ragasztós közbélés.

Pamutjersey: Létezik 100%-os pamuttartalmú jersey, amely szövéséből adódóan egy kissé rugalmas és van a kevert szálas (60% PE, 30% pamut, 10% elasztán) változata is, amely sokkal elasztikusabb. Az hogy kevert szálas egyáltalán nem irritálja a bőrt. Nagyon kényelmes nyári viselet, jó légáteresztő. A kevert szálas verzió vasalást sem igényel. Pólót, ruhát készíthetünk belőle.

Pamutvászon: 100% pamut, egyszínű és mintás változatban is gyártják. Könnyen lélegző, természetes anyag. Jó nedvszívó képességű, vasalást jól bírja. Ajánljuk ruhaneműnek, pörgős szoknyának, ágyneműhuzatnak, textil szatyornak és még sok minden másnak is. Varrás előtt avatása ajánlott, mivel 5-10% között van a zsugorodási aránya.

Panama (minimat): 100% PE, sűrű szövésű anyag. Könnyű esésű és olcsó, így általában sötétítő függönynek, abrosznak használják. Vasalást nem igényel.

Parafa: Ha meghallja a parafa szót, az emberek többségének a dugó, esetleg a cipőtalp jut eszébe, pedig a textilre préselt, lágy könnyen megmunkálható parafa napjaink egyik legkedveltebb újdonsága. Erős, mégis háztartási varrógéppel is könnyen varrható, formatartó textília. táska, pénztárca, öv, tányéralátét, képkeret és még ki tudja mi minden más is készülhet belőle.

Passzé: Szabadidőnadrágok aljára, ujj végére, kabátok ujjának végére használják, illetve derékrészre is. A passzé lehet vágott vagy körkötött, bordás vagy sima. 

Pique (ejtsd piké): A pique kötésű anyag külső felületén geometriai mintákkal hurkolt, belső felületén sima kötésű. Ez a kötésminta nemcsak lakástextiként ismert (pl. törölköző, konyharuha), de sportruházati termékek, pl. teniszpólók és egyéb ruházati termékek gyártásához is népszerű.

Polár: 100% PE, puha, meleg anyag. Nem annyira puha, mint a wellsoft, de ez is teljesen alkalmas pulóverek, sapkák, takarók, kisállat fekhelyek készítésére. Vasalni nem szabad, beavatni varrás előtt nem kell, könnyen varrható.

PUL: Poliuretánnal laminált, 100 % poliészter kötött-hurkolt kelme. Legfőbb tulajdonsága, hogy puha, vízhatlan, nem gyűrődő, erősen rugalmas, és légáteresztő. Mosógépben mosható. Ne vasald a laminált felületen és ne használj öblítőt. Főbb felhasználási területei: pelenka, matrachuzat, "okos" szalvéta, nyálkendő, arcvédő maszk stb.

Puplin: Vászonkötésű pamutszövet szövet finom haránt bordázattal. Létezik pamut-poliészter és 100% pamut alapú is. Vastagságtól függően lehet ingek, hálóruhák, fehérneműk, blúzok, ruhák alapanyaga.

Scuba: Ruházati textil, amely napjainkban rendkívüli népszerűségnek örvend a ruhák, szoknyák, őszi kabátok varrásánál. Ez az anyag tulajdonképpen a műanyagok egy fajtája, egészen pontosan műkaucsuk alapú műgumi. Elasztikus, jól tartja a formáját, de ennek ellenére rugalmas és puha. Búvárruha készítésére nem alkalmas!

Selyem/hernyóselyem: A selyem a köznyelvben általában a hernyóselymet, a selyemlepke (Bombyx mori) hernyójának mirigyváladékát jelenti. A szintetikus szálas anyagok előretörésével jelentősége csökkent, az összes textilnyersanyag-felhasználásnak mindössze kb. 0,2%-át teszi ki. A selyem puha, lágy fogású. Öltözködési célra ruha, szári, kimonó, nyakkendő, sál, legyező készül belőle. A hernyóselyem ára vetekszik az aranyéval.

Szatén: 100% PE, létezik sima és elasztikus változatban is és ezeknek is több vastagsága van. Selymes fényű kelme.

SoftShell: Korszerű, sportos, szabadban végzett testmozgáshozvaló öltözetekhez alkalmas laminált kelme. Speciális lélegző, gyorsan száradó, szél-, eső- és hóálló, valamint hőszigetelő anyag. A SoftShell ruházat hidegebb, száraz és viszonylag stabil időjárásban folytatott egész napos tevékenységekre alkalmas. A softshell anyag nagyon praktikus szabadtéri tevékenységekhez gyerekekkel. A membránnal ellátott softshell vízálló, szélálló, légáteresztő.

Taft: 100% PE. Létezik sima és gyűrt változata is. Nehéz, sűrű szövésű anyag, ahol hullámosodik vagy gyűrődik, ott fénylik. Nagyon szépen játszanak rajta a színek. Akit zavar a suhogása, válassza inkább a szatént vagy düsesszt.

Tüll: 100% PE. Több változata létezik: sima (a keményebb) tüll, a kissé elasztikus puhább tüll (más néven fátyol tüll). Lyukacsos, a vizet nem szívja. Dekorációs célokra, ruházati célokra használják.

Vatelin: A vatelin eredetileg gyapjúból vagy pamutból készült közbélés, de manapság a köznyelvben már a műszálas közbélést is szinte mindig vatelinként emlegetik. Tulajdonképpen ma már a vatelin megegyezik a vlies-el (flízzel.) Mivel közbélés és a bőrrel nem is érintkezik, ezért ugyanazt a célt szolgálja, mint a vlies (ami ugyebár műszálas),de mivel habosított, terjedelmesebb!!! Többféle vastagságban kapható.

Vetex:  Egy vagy kétoldalas ragasztós közbélés. Több fajtája is létezik a vastagságot, a végleges merevséget tekintve. Az egyoldalas vetexet a ragasztós oldalával kell az anyaghoz illeszteni és egy másik, lehetőleg pamutos anyagon keresztül maximum 180-200 fokon kell rávasalni a merevíteni kívánt anyagra. A hő hatására a ragasztó megolvad és hozzátapad az anyagunkhoz. A kétoldalas vetex általában egy vékony hálós, hártyaszerű anyag (létezik un. Szórt változata is), ami papír hordozórétegen van. Létezik hordozó papírréteg nélküli változatban is. ezt csak haladóknak ajánljuk. Ha ezeket a két anyag közé vasaljuk, akkor a két anyagot ragasztja össze. (pl. applikáció)

Vlies: (ejtsd: flíz) Hővel megszilárdított poliészter szálak. Több vastagságban is létezik. Kárpitos termékek, ruházati belső bélések, falvédők belső anyagaként használják. Üzletünkben a vékony, közepes és vastag típusa található meg.

Zefír: Vászonkötésű, sűrű szövésű pamutszövet. Fehérítve, tarkán szőve (kockás), esetleg apró kötésmintákkal teletűzdelve gyártják. Gyakran keverik poliészterrel. Ingek, blúzok, ruhák, boxeralsók készítésére használják.