Érdekességek, újdonságok, tudnivalók a varrás és a textilek világából

A Burda szabásminták használata és kimásolása

Ekker Kata
Ekker Kata
2022.07.18 10:01
A Burda szabásminták használata és kimásolása

Legyél akár kezdő varrónő, akár már gyakorlott varró, biztosan találkoztál már a Burda szabásmintákkal.

A cikkben elsősorban a kezdőknek szeretnénk segítséget nyújtani abban, hogy milyen lehetőségek vannak arra, hogy  könnyen, gyorsan megfizethető áron jussál szabásmintához, illetve, hogy hogyan is kell használni azokat. Ebben a cikkben két lehetőséget mutatunk be részletesen, a Burda magazinból való kimásolást, és ez előre csomagolt, kész Burda szabásminták használatát. 

De kezdjük is az elején!

Mi is az a Burda szabásminta?

A Burda neve a Burda magazin alapítójának, Anne Bura-nak a nevéből ered. Ez egy 17 nyelven (köztük magyarul is), több mint 100 országban megjelenő divatmagazin. Jellemzője, hogy minden lapszám több modellt tartalmaz fotóval, modellrajzzal, varrásleírással, szabási segédlettel (felfektetési rajz), szabásminta melléklettel az ott bemutatott dizájnokhoz, amit te is könnyedén kimásolhatsz, és elkészítheted a saját ruhatáradat.

A burda szabásminták rendkívül pontosak, bármelyik típust is választod, méretezésében pedig az európai szabványhoz igazodik, így nagy valószínűséggel a jól bevált konfekció méreted lesz irányadó a megfelelő méretű szabásminta kiválasztásához. Mindkét módszernél komoly segítséget jelenthet, hogy minden modell több méretben (szériázva) szerepel a szabásminta íveken, így ha többen szeretnétek elkészíteni ugyanazt a modellt, más-más méretben, egy szabásminta íven belül megtehetitek. További nagy előnye a szériázásnak, hogy bizonyos korlátok között ugyan, de átjárhatóságot biztosít a méretek között. 

Másik lehetőség az előre csomagolt kész szabásminta használata, melyet egy lapozható katalógusból, vagy online választhatsz ki. Ezeket a szabásmintákat mindenkinek ajánljuk, korra, nemre, gyakorlottsági szintre tekintet nélkül, de hobbi varrónők számára mindenképpen javasoljuk a nehézségi fokot mutató pöttyök figyelembe vételét. A Burda Easy, ami könnyebb szabásmintákat tartalmaz, például 1 pöttyel van jelölve, így egészen kezdők is bátran belevághatnak.

 Mi az a Burda szabásminta?

Az előre csomagolt szabásminták nagy előnye, hogy csak azt a modellt kell megvásárolnod, amelyet biztosan meg is varrsz, illetve, hogy ha csak magad használod, nem szükséges kimásolni, élég csak kivágni. Ezáltal rengeteg idő tudsz megtakarítani. Az egyetlen hátránya, hogy - bár több mint 30 éve Magyarországon is megjelenik- a csomagok nem tartalmaznak magyar nyelvű leírást. Épp ezért készítettünk egy általános tájékoztatót a Burda szabásminták használatához, melyet a https://1000textil.hu/Altalanos_tajekoztato oldalon megtalálsz, de webáruházunkban több helyen is olvasható.

Burda szabásminták használata

A magazinban és a szabásminta katalógusban egyaránt látni fogod, hogy vannak különböző ruhadarabok, különböző számokkal és pöttyökkel jelölve. A számok a modellt jelölik, a pöttyök pedig a nehézségi szintet.

  • Egy pötty: kezdő fokozat

  • Másfél pötty: könnyű és gyors

  • Két pötty: haladó fokozat, kis gyakorlatot kíván

  • Két és fél pötty: Átlagos tapasztalatot kívánt

  • Három pötty: gyakorlott fokozat

  • Három és fél pötty: figyelmet kíván és időigényes

  • Négy pötty: mesterfokozat, csak gyakorlott varróknak ajánlott

Kezdőként az 1-2 pöttyös modellekből is bátran válogathatsz, két pöttytől felfelé azonban már elkel némi gyakorlat.

Tehát, miután kiválasztottad azt a modellt az újságból, vagy a katalógusból, amelyik tetszik, akkor érdemes megnézni, hogyan állnak a modelleken, valamint a kis képen a szabásrajzot is vedd figyelembe. Ha a divatlapot választottad, ennek közepén található egy rajzos tartalomjegyzék, a modell száma alapján itt tudod majd kikeresni a szabásmintát.

A modell száma alatt találod meg a méretet, és a hozzávalókat, így meg tudod vásárolni a szükséges ruhaanyagot.

Például, ha gyermekednek egy 110-es méretű leggingset szeretnél, aminek a hossza 69 cm és ez az első méret, akkor a hozzávalók között is ez lesz a legelső szám. Ha a második méret felel meg, akkor a hozzávalóknál a második számot kell nézni, és így tovább…

Érdemes ellenőrizni, hogy vannak-e egyéb hozzávalók is (húzózár, közbélés, gomb, bármi), ezeket se felejtsd le a bevásárló listáról.

Ezután, ha a magazinból dolgozol, és ki akarod másolni a szabásmintát, meg kell keresni az annak megfelelő szabásminta ívet a kép alapján. Ezeket az ABC betűivel jelölik, például C ív, D ív stb. Figyelj arra is, hogy ezeket különböző színű kontúrokkal (például kék kontúr) és a részeket számmal jelölik, például 21, 22, 23 és így tovább. Az elemek számát egyébként a rajzon is láthatod. 

Azt, hogy melyik méretet kell majd kirajzolnod, szintén a képes mintán láthatod. Az adott méreteket, például 110, 116, 122 stb. a gyermek métereknél, 36, 38, 40, 42, 44 stb. a női méreteknél, a vonalak mintája jelzi (hullámos vonal, szaggatott vonal, pöttyözött vonal és a többi).

 Így másold ki a burda szabásmintát!

A szabásminta kimásolása

Innét jön majd csak igazán a móka. Keresd ki a megfelelő ívet, például a B jelűt. Ne ijedj meg, első blikkre az ív egy teljes összevissza firkálmánynak tűnik majd, de ha lesz egy kis gyakorlatod, már könnyű lesz rajta kiigazodni.

Elsőként azt kell tudnod, milyen színű a kontúrvonal. Ha kék, akkor a kéket kell keresni, majd ezután azt a számot, amelyet a kisebb képen is láttál, mondjuk a 22-es 23-as és 24-es szám.

A számok keresésében jó támpontot ad, hogy az ív szélein körbe, jelzik melyik sávban található egy adott szám. Egyébként maga a keresés is egészen mókás, picit olyan, mint régen a Tesz-Vesz város könyvekben, amikor egy-egy adott figurát kellett megkeresni a kisvárosi forgatagban.

Ha megvannak a számok és a szín, már csak a megfelelő mintázatú vonalat kell megtalálnod. Lehetnek szaggatott, egyenes, hullámos, pöttyös vonalak is, hogy pontosan melyikre van szükséged, ezt ugye a mérettáblázat határozza meg.

Ha a 38-as méretű ruhát szeretnéd, és mellette egy szaggatott vonalas minta volt, akkor ezt kell megkeresned.

Ha van valamilyen extra, például gomblyuk, patent helye stb., az a szabásmintán is jelölve van. A legkisebb méreten jelölik ugyan be, de ha nagyobbat szeretnél, arányaiban mindig pont annyival kell elcsúsztatni, ahány mérettel nagyobb a minta.

Ha megtaláltad a megfelelő kontúrt, akkor pedig jöhet egy átlátszó papír (szabásminta másolásához való selyempapír, pauszpapír, zsírpapír, vagy sütőpapír, bármelyik megfelel) amivel könnyűszerrel átmásolhatod a mintát.

Az előre csomagolt, kész szabásminták használatával a fent leírt procedúra teljes egészében elhagyható, a csomagban lévő szabásminta ívből csak ki kell vágnod a megfelelő méretet.

Tudnod kell, hogy a Burda szabásminták alapból nem tartalmaznak varrásszélességet, azt a szabásminta felrajzolása után még rá kell hagyni pluszban. Szabvány varrásszélesség az oldalakon 2-2 cm, az íveknél (pl. ujja kör, vagy nadrág ülepe stb.) 1-1 cm, felhajtás 2 vagy 4 cm. 

Tipp: Miután kivágtad a mintát, a felfektetési rajzot is érdemes használni, így ugyanis minimális mennyiségű hulladék keletkezik.

A Burda szabásminták aktuális modelljeit megtalálod webáruházunkban és üzletünkben egyaránt.