Érdekességek, újdonságok, tudnivalók a varrás és a textilek világából

Így készül a hernyóselyem

Ekker Kata
Ekker Kata
2023.04.07 12:54
Így készül a hernyóselyem

Néhány évvel ezelőtt abban a szerencsében volt részem, hogy egy törökországi manufaktúrában élőben követhettem végig azt a folyamatot, melynek során a selyemlepke hernyójából, a legcsodálatosabb, legfinomabb kelme keletkezik. Ezt az élményt szeretném most megosztani veletek. Tartsatok hát velem! :)

Előző blog bejegyzésünkben az egyik legfinomabb textília, a hernyóselyem történetével és felhasználási területeivel ismerkedhettünk meg. Mai cikkünkben e nemes anyag előállításának lépéseivel szeretnénk megismertetni olvasóinkat.

 A hernyóselyem készítése egy hosszú folyamat.

A hernyóselyem előállításához selyemhernyókra van szükség. A hernyók a selyemlepke lárvái. A nevelésük során a legfontosabb az állapotuk folyamatos ellenőrzése, és elegendő táplálék biztosítása a sikeres fejlődéshez.

A kifejlett selyemlepkék csak néhány napig élnek, ezért amint kibújnak a gubóból szinte azonnal párosodnak. Petéiket eperfa levelére rakják, melyek száma egyedenként az ötszázat is elérheti. A hernyó hat hétig táplálkozik, ezután mirigyváladékából szövi maga köré a selyemgubót, melyben bebábozódik. Mintegy 15 nap alatt alakul át lepkévé, mely a gubó falát fellazítva, a keletkezett lyukon kibújik. Ha azonban hernyóselymet szeretnénk előállítani, nem várhatjuk meg a folyamat végét, még hernyó állapotban van szükség a gubóra. 

A selyemhernyó tenyésztőknek tehát erre is különös figyelmet kell  fordítani. Ez az állapot körülbelül a bebábozódás 8-10. napján  következik be, amikor is a gubóban lévő hernyót forró levegővel  elpusztítják. A gubót 90 °C-os víz ben főzik, ahol a szericinréteg meg puhul és így a selyemgubóból kb. 400–600 méter hosszú  selyemszál fejthető le.

1 kg gubóból – ami kb. 3000 darabnak felel meg – kb. 250 g szálat  nyernek. Egy-egy gubószál nem lenne elég erős, ezért 3–8 gubó szálát egy fonallá egyesítik, ez a grège (ejtsd: grézs). 1 kg gubóból 8–10 óra alatt kb. 300 g grège fejthető le. A grège sodrat nélküli szál, amit közvetlenül is fel lehet használni, de igen gyakran több grège összecérnázásával állítják elő az iparban használatos selyemfonalakat. 

  

Ezután már a selyemszál mehet a festő műhelybe, ahol természetes anyagokból készült textilfestékekkel érik el végleges színárnyalatukat.