Érdekességek, újdonságok, tudnivalók a varrás és a textilek világából

Divat vagy stílus?

Ekker Kata
Ekker Kata
Divat vagy stílus?

Segíts kérlek! Mi áll jól nekem?”

Ezzel a kétségbeesett kérdéssel keresett meg egyik vásárlónk a minap. Amiben jól érzed magad!- vágtam volna rá egyből, de rá kellett jönnöm, a kérdés nem is olyan egyszerű. Számos szempontot kell mérlegelnünk amikor ruhatárunkat állítjuk össze. 

Segíts kérlek! Mi áll jól nekem?”

Ezzel a kétségbeesett kérdéssel keresett meg egyik vásárlónk a minap. Amiben jól érzed magad!- vágtam volna rá egyből, de rá kellett jönnöm, a kérdés nem is olyan egyszerű. Számos szempontot kell mérlegelnünk amikor ruhatárunkat állítjuk össze. Sok év tapasztalata mondatja velem, hogy különösen a negyedik X után válik kardinális kérdéssé a mi áll jól? kérdés.

Amíg az ember szép és fiatal akár a már nem létező telefonkönyvet is magára ölthetné, az is jól állna neki. :) De mi a helyzet, ha felszedtünk pár kilót, a gravitáció kezdi megdolgozni egykor formás idomainkat, és az életkorunk sem 3-assal kezdődik már …

A fentiekből talán kiderült, hogy az egyik legmeghatározóbb, már-már a testsúllyal egyenrangú tényező az életkor, aztán következik az alkatunk, majd a bőr, szem, és hajszínünk. Az éppen aktuális divat csak ezek után jöhet! Tapasztalatom szerint a legnagyobbat akkor hibázunk, amikor a legutolsó divat szerinti, de számunkra roppant előnytelen ruhadarabokba burkolózunk!

Amikor divatról és öltözködésről beszélünk, és lehet, hogy ezzel kellett volna kezdenem, nem feledkezhetünk el a személyiségünkről sem. Lehet, hogy mégiscsak a ruha teszi az embert? Nagyon frappáns megfogalmazásával találkoztam nemrég divat és személyiség kapcsolatának:

A divat azt mondja: “Te is”, a stílus azt mondja: “Csak én”.”

Vegyük hát sorra a fenti szempontokat!

Életkor és divat

Régen azt tartották, és bevallom, sokáig én is elhittem, hogy eljön majd az az idő, mikor már nem vehetek fel azt, amit akarok. Mára azonban, túl a többedik X-en, azt vallom, hogy ahhoz vagyok öreg, amihez én annak érzem magam. A szoknyám hossza már nem 45, hanem 55 cm, de a mai napig imádom a színeket, boldogan hordom a pirosat, napsárgát, királykéket stb., és egy jól kiválasztott fazonnál a legnagyobb minta sem zavar. Örömmel viselem a keresztben csíkos holmikat, hiszen jótékonyan leplezi a derékra, csípőre az évek során lerakódó centiket, hiszen optikailag ellaposítja a hangsúlyozni nem kívánt részeket. Egyetlen dologra kell ügyelnünk, mégpedig arra, hogy ne váljunk nevetségessé. Ezen túl viseljünk bármit, amiben jól érezzük magunkat! És miért ne tennénk, hiszen ez csak ránk tartozik, és ettől válunk hitelessé bármely életkorban.

Testalkat és divat

Öltözködésünk Achillese, azt hiszem! Egyáltalán nem könnyű megtalálni a megfelelő ruhadarabokat még akkor sem, ha elhisszük, és meg is találjuk azt, hogy mindannyiunkban van valami gyönyörű, mindenkiben ott van a „dög”, csak meg kell találni, és azt hangsúlyozni!

Alapvetően négy alkatot különböztetünk meg: alma, oszlop, körte, homokóra

Az „almák”-ra vonatkozó legfontosabb öltözködési elv, hogy a hangsúly a lábakon legyen. Az almák

felsőteste általában gömbölyded, mellük teltebb, törzsük szélesebb, lábuk viszont általában vékony, formás, ezért tökéletes választás számukra egy térd fölé érő farmerszoknya, szűk fazonú farmernadrág, vagy mintás szövetnadrág egyaránt. Bátran ajánlható számukra a mell alatt vágott, de derékvonalig alakhoz simuló, un. Biedermeier fazonú ruha, hiszen ezzel a test legkarcsúbb vonalát hangsúlyozzuk.

Sokak szerint a „körte” az igazán nőies stílus. :) Szűk váll, karcsú derék, lefelé szélesedő csípő és fenék és comb jellemzi. Legelőnyösebb fazon számukra az, amely a derekat hangsúlyozza. Mindenképpen kerülniük kell a csípőre készült fazonokat. Jól állnak neki a magasított derekú, A vonalú fazonok, melyek a derekat hangsúlyozzák és jótékonyan fedik a csípőt. Ezenkívül a körte alkatúak számára előnyös minden, ami a felsőtestet hangsúlyozza, legyen az egy mintás felső, egy világos szín, vagy éppen divatékszer.

Az „oszlop” egy sportos alkat, akinek mell-, derék-, és csípőbősége között nincs számottevő különbség, ezért rendkívül előnyös számára minden, ami lokni, masni, fodor. Bátran viselhetnek kockásat, pöttyöset bármely méretben. Mivel általában ezt a típust nevezik „modell alkatnak” szinte minden fazon jól áll nekik. Bátran hordhatják a kissé fiús stílust éppúgy, mint a szuper nőcis csipkéből vagy hímzett tüllből készült darabokat.

Szándékosan hagytam a végére a „homokórát”, hiszen öltözködés szempontjából ez a legkevésbé problémás alkat. Az az alak az, melyre minden nő vágyik! Gondoljunk csak Marilyn Monroera,  Monica Belluccira, Jessica Albara, Salma Hayekre, Sophia Lorenre. Talán éppen ezen sztárok miatt tartják a legszexibb alkatnak. Telt keblek és csípő, vékony derékkal párosul. Ehhez az alkathoz remekül illenek a nőiesen merész megoldások, az ebbe a csoportba tartozók bátran hangsúlyozzák derekukat, legyen bátran mélyebb a dekoltázs, de kerüljék az alakjukat elrejtő zsák fazonú ruhákat, vastag kelmékből készült ruhadarabokat.

Színek és személyiség

Ha színek és öltözködés kapcsolatáról beszélünk szinte kivétel nélkül a négy évszak színeire gondolunk, ebbe a négy csoportba próbálunk beszuszakolni mindenkit, több kevesebb sikerrel, hiszen ahányan vagyunk, annyi félék. Kiindulásnak azonban mindenképpen megfelelő, de itt is hangsúlyozni szeretném, hogy az áll jól, amiben jól érzed magad.

 Tavasz

A tavasz típusú nőknek nagyon világos színű bőrük van, szemük általában kék, vagy zöld, hajuk legtöbbször szőke, de lehet vöröses szőke vagy világos barna is. Meleg színárnyalatokkal ellensúlyozhatják bőrük fehérségét, remekül állhat nekik a barna, barack szín, és a bronzos árnyalatok. A hideg színek és a fekete a tavasz típusúaknak kerülendő. Ha metál színekből szeretnél kiegészítőt választani, számodra a bronz lesz a nyerő.

      Nyár

Barna haj, hamvas bőr, világos szem jellemzi a nyár típusú hölgyeket, de gyakori a szürkéskék, világoskék, kékeszöld szemszín is. Szerencsések az ebbe a csoportba tartozók, hiszen rengeteg színből válogathatnak. A hideg színek tuti nyerők számukra, de ha melegebb árnyalatot kedvel, a bordó, a borvörös is remek választás. Tartózkodni kell azonban a feketétől és a vakító fehértől, helyette inkább a bézs szín javasolt! Az élénk sárga és a narancs sem ajánlott a nyár típus számára.

      Ősz

Bronzos vagy sárga árnyalatú arcbőr jellemzi, melyhez gyakran szeplők is társulnak, hajuk színe gesztenye vagy aranybarna, de nem ritka a vörös haj sem. Szemük színe a barnától a szürkén át, a zöldig sokféle lehet. Az ősz típus a meleg színeket kedveli, számára a hideg színek, a fekete, és a fehér kerülendő, helyett válasszon inkább földszínű ruhadarabokat. A barna minden árnyalata, a mustársárga, a bordó és a melegebb zöldes árnyalatok biztosan jól állnak.

   Tél

Sötétbarna vagy fekete hajkoronához drámaian hideg árnyalatú bőr társul. Szemük színe gyakran fekete vagy sötétbarna, de nem ritka a hideg kék, világoskék szemszín sem. Szerencsés, aki ebbe a típusba tartozik, hiszen az örök divat fekete és fehér áll neki legjobban. Párosíthatja bátra ezüsttel, a kék hideg árnyalataival, acélos szürkével. Nem ajánlott színek a tél típus számára a föld színek, az arany árnyalatok, a csokibarna, hiszen ezek a színek öregítik a tél típust.

Hiába azonban minden igyekezet, ha a viselt holmi nincs szinkronba személyiségünkkel. A személyiség az, ami leginkább meghatározza, hogy mit viselünk, miben érezzük jól magunkat, hiszen a megfelelő öltözéket viselve, az esetleges dicséreteket bezsebelve növelhetjük önbizalmunkat. Személyes stílusunkat több tényező befolyásolhatja. A vágyaink, céljaink, életmódunk, ízlésünk mind mind kihat a stílusra.

Mi is az a stílusszemélyiség? A stílusszemélyiség az a belső karakter, aki bizonyos stílusválasztások révén fejeződik ki. Ideális esetben a stílusszemélyiséged egybeesik majd az ízléseddel, a számodra fontos dolgokkal, valamint az életmódoddal.

Gondolkodtál már azon, hogy milyen az öltözködési stílusod? Mások stílusát tudod könnyebben meghatározni, vagy a sajátodat? Ugye, hogy ez utóbbi sokkal nehezebb.

Klasszikus, sportos, netán extravagáns, esetleg romantikus, sportosan elegáns, vagy feltűnően drámai? Lehet, hogy egyik csoportba se tartozol, de azt talán el tudod dönteni, hogy melyik áll hozzád legközelebb, melyik tetszik, és melyik, ami biztosan nem.