Kellék anyagok

Itt találhatóak a varrás nélkülözhetetlen kellékanyagai a pafixok, vetexek, vliesek, merevítők. feladatuk, hogy mérettartóvá, vagy merevebbé tegyék az alap anyagot. Szőtt és nem szőtt textilek, tömő, és töltőanyagok. Hogy mi a különbség köztük? Íme:

Pafix: vetülékbefektetéssel készült (Raschel) szövött ragasztós közbélés. Blúzok, blézerek, zakók, kabátok tartás javítására, kierősítésére használható.

Táska merevítő: Ez is egyfajta ragasztós vászon, de nem csak az alapanyag mérettartóvá tétele a feladata, hanem erős tartást is kell hogy adjon a terméknek.

Vetex:  Egy vagy kétoldalas ragasztós közbélés. Több fajtája is létezik a vastagságot, a végleges merevséget tekintve. Az egyoldalas vetexet a ragasztós oldalával kell az anyaghoz illeszteni és egy másik, lehetőleg pamutos anyagon keresztül maximum 180-200 fokon kell rávasalni a merevíteni kívánt anyaghoz. A hő hatására a ragasztó megolvad és hozzátapad az anyagunkhoz. A kétoldalas vetex általában egy vékony hálós, hártyaszerű anyag, ami papír hordozórétegen van. Létezik hordozó papírréteg nélküli változatban is. ezt csak haladóknak ajánljuk. Ha ezeket a két anyag közé vasaljuk, akkor a két anyagot ragasztja össze. pl. applikáció)

Vlies: (ejtsd: flíz) Hővel megszilárdított poliészter szálak. Több vastagságban is létezik. Kárpitos termékek, ruházati belső bélések, falvédők belső anyagaként használják. Üzletünkben a vékony (70 gr/m2), közepes (100 gr/m2) és vastag (150 gr/m2) típusa található meg.

Tovább