Kellék anyagok

Itt találhatóak a varrás nélkülözhetetlen kellékanyagai a pafixok, vetexek, vliesek, merevítők. feladatuk, hogy mérettartóvá, vagy merevebbé tegyék az alapanyagot. Szőtt és nem szőtt textilek, tömő, és töltőanyagok. Hogy mi a különbség köztük? Íme:

Pafix: vetülékfektetéssel készült (Raschel) szövött ragasztós közbélés. Blúzok, blézerek, zakók, kabátok tartás javítására, kierősítésére használható.

Táska merevítő: Ez is egyfajta ragasztós vászon, de nem csak az alapanyag mérettartóvá tétele a feladata, hanem erős tartást is kell hogy adjon a terméknek.

Vetex:  Egy vagy kétoldalas ragasztós közbélés. Több fajtája is létezik a vastagságot, a végleges merevséget tekintve. Az egyoldalas vetexet a ragasztós oldalával kell az anyaghoz illeszteni és egy másik, lehetőleg pamutos anyagon keresztül maximum 180-200 fokon kell rávasalni a merevíteni kívánt anyaghoz. A hő hatására a ragasztó megolvad és hozzátapad az anyagunkhoz. A kétoldalas vetex általában egy vékony hálós, hártyaszerű anyag, ami papír hordozórétegen van. Létezik hordozó papírréteg nélküli változatban is. ezt csak haladóknak ajánljuk. Ha ezeket a két anyag közé vasaljuk, akkor a két anyagot ragasztja össze. pl. applikáció)

Vlies: (ejtsd: flíz) Hővel megszilárdított poliészter szálak. Több vastagságban is létezik. Kárpitos termékek, ruházati belső bélések, falvédők belső anyagaként használják. Üzletünkben a vékony (70 gr/m2), közepes (100 gr/m2) és vastag (150 gr/m2) típusa található meg.

Öntapadós, ragasztós táskamerevítő: Az öntapadós vászon egy újdonság számba menő anyag, amely kiválóan alkalmas olyan textíliák merevítéséhez, amelyek vasalásra érzékenyek. Erős tartást biztosít, mosható, nem törik meg az anyag, amire ráragasztjuk. Széles körben felhasználható, például táskák, hátizsákok, pénztárcák és tokok készítéséhez. Szépen követi a textíliák hajlékonyságát. Részletes leírást a terméknél találsz, ha ide kattintasz.

Tovább

A ruhaiparban használt kellékanyagok számos célt szolgálnak, beleértve a ruházat díszítését, a funkció javítását és az illeszkedés biztosítását, az alkatrészek merevítését, meleg bélés készítését. Önmagukban nem használhatók, de nélkülözhetetlen kellékei a varrásnak.

Tovább