Selyem/muszlin/organza

Ebbe a csoportba az alkalmi jellegű, vagy könnyű, nyáriruha és blúzanyagok tartoznak. Ezek általában szintetikus szállból készültnek, egyszínű és mintás változatban egyaránt kaphatók, könnyen kezelhető, vasalást szinte alig igénylő, lágy esésű klemék, mint például a muszlin, organza, nehéz selyem, taft, szatén, hernyóselyem, műselyem. ismerkedjünk meg röviden ezekkel a textíliákkal!

Muszlin:100% PE. Nem gyűrődő, áttetsző, finom esésű, lágy anyag. Vágni és szakítani is lehet szabás során, ugyanis száliránynak megfelelően szakad. Felső, könnyű szoknyának, dekorációnak szokták vinni. Itt kell megjegyezni, hogy néhány évtzeddel ezelőtt a legfinomabb hernyóselymet nevezték muszlinnak.

Nehézselyem: 100% poliészter. Sűrű, kellemes tapintású, matt felületű, nehéz esésű anyag. Ruhákat, köpenyeket, jelmezeket szoktak készíteni belőle. Nincs műszálas hatása, mert kellemes, lágyabb tapintású és nem fénylik, mint a szatén. Vasalni egyáltalán nem szükséges, mert szépen kirúgja magát. Varrni is könnyű, mert nem csúszik el egymáson a két felület.

Organza: 100% PE. Sűrű szövésű, áttetsző, kicsit keményebb anyag. Leggyakrabban alkalmiruhákhoz,vagy függönynek használják.

Selyem/hernyóselyem: A selyem a köznyelvben általában a hernyóselymet, a selyemlepke (Bombyx mori) hernyójának mirigyváladékát jelenti. A szintetikus szálas anyagok előretörésével jelentősége csökkent, az összes textilnyersanyag-felhasználásnak mindössze kb. 0,2%-át teszi ki. A selyem puha, lágy fogású. Öltözködési célra ruha, szári, kimonó, nyakkendő, sál, legyező készül belőle. A hernyóselyem ára vetekszik az aranyéval.

Szatén: 100% PE, létezik sima és elasztikus változatban is és ezeknek is több vastagsága van. Selymes fénye van. 

Taft: 100% PE. Létezik sima és gyűrött változata is. Nehéz, sűrű szövésű anyag, ahol hullámosodik vagy gyűrődik, ott fénylik. Nagyon szépen játszanak rajta a színek. Akit zavar a suhogása, válassza inkább a szatént vagy düsesszt.

Tovább